Контактні телефони:(03634)2-60-42(068)14-70-595

Визнано, що дефіцит вітаміну D в організмі — всесвітня медична проблема, що потенційно веде до негативних наслідків для здоров’я людини як у дитинстві, так і в дорослому віці.
Відомо, що вітамін D поділяється на дві форми, для їх позначення використовують цифрові індекси D2 і D3. Перша (ергокальциферол) надходить в організм тільки з їжею (коров’яче молоко, рослинна олія, яєчний жовток, тріска, свиняча печінка та вершкове масло), друга (холекальциферол) здатна утворитися під впливом сонячних променів. Завдяки цій особливості D3 часто називають у літературі «вітаміном світла».
З низьким рівнем вітаміну D пов’язані такі захворювання: діабет, ожиріння, рак кишківника, рак простати, рак грудей, рак яєчників, рак селезінки, розсіяний склероз, меланома, псоріаз, послаблення імунітету, втомлюваність, розлади сну, депресія.
Під час повноцінного репродуктивного періоду в жінок дефіцит вітаміну D є одним із факторів появи синдрому полікістозних яєчників та ускладнень під час вагітності, включаючи передчасні пологи, прееклампсію, гестаційний діабет та ураження інфекціями статевих органів. Деякі дослідження засвідчують, що існує зв’язок між дефіцитом вітаміну D та захворюванням на ендометріоз. Доведено, що додатковий прийом цього вітаміну в період вагітності знижує ймовірність цих ускладнень і відповідно зменшує частоту родорозрішення шляхом кесаревого розтину. Також недостатність вітаміну D під час вагітності значно впливає на здоров’я дитини і проявляється формуванням патології скелета та низки інших патологій. Встановлено, що діти, які народились від матерів із низьким рівнем вітаміну D, частіше хворіють на хронічні хвороби дихальної системи, розсіяний склероз, цукровий діабет 1-го типу, шизофренію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *